В сезона на кестените ви предлагаме да научите как да постигнете най-добрия резултат, когато искате да си ги приготвите печени.
Как да печете кестени стъпка по стъпка?
1. Първо измийте добре кестените и ги подсушете. С нощ направете малък кръст в кората, за да не подскачат, докато се пекат.
2. Предварително загрейте фурната на 200 градуса. Печете кестените в продължение на 10-20 минути. Прехвърлете върху кухненска кърпа.
3. Като алтернативен вариант можете да приготвите кестените като ги сварите за около 15 минути. Изцедете и поставете отново върху кухненска кърпа.
4. Независимо дали печете или варите, кестените е много трудно да ги обелите, когато са студени. Използвайте ръкавица или кърпа, за да ги обелите възможно най-скоро.
Вижте още: Зима в тенджера: Много вкусна крем супа от кестени
Как да белите кестени?
След като приготвите кестените си, трябва да ги обелите. Трябва да сторите това, докато са сравнително топли, за да се уверите, че ще премахнете както външната кора, така и вътрешната по едно и също време. Можете:
Обелете ги няколко минути, след като сте ги изпекли, използвайки кухненска кърпа, за да предпазите ръцете си от изгаряне.
Поставете ги в покрита купа след печене, за да се задушат за 15 минути. Парата ще улесни тяхното белене.
Какви са ползите от яденето на кестени?
Кестените са богати на витамин C и мастни киселини, но също така имат по-малко калории от други ядки, ядени заради техните здравословни масла. Кестените също така са богати на фолати и са източник на желязо, калций, магнезий и цинк.