Съветите на шеф Никола за безопасно готвене и съхранение на храната


Съветите на шеф Никола за безопасно готвене и съхранение на храната
Снимка: Европейски орган за безопасност на храните

Замисляли ли сте се дали начинът, по който приготвяте и съхранявате храната за своето семейство, е правилен? В разгара на летните горещини хигиената на храните става все по-важна тема. Затова ще се опитаме да ви дадем няколко ключови съвета за добра хигиена.

Поддържайте чисто!

Поддържайте чистота, като миете добре и редовно ръцете си, особено преди да приготвяте храна, след използване на тоалетната или след допир с животни! Дезинфекцирайте добре всички повърхности и инструменти, използвани при приготвянето на храната, и пазете кухнята и храната от насекоми, вредители и други животни!

Разделяйте суровите от приготвените храни!

Избегнете кръстосано замърсяване между суровата и приготвената храна, като ги държите отделно! Използвайте различна посуда и дъски за рязане, и дръжте различните храни в отделни контейнери в хладилника!

Добрата термична обработка на храната е много важна

Гответе храната достатъчно дълго, особено месо, птици, яйца и морски дарове! Важно е температурата да бъде подходяща, така че да убие всички опасни микроорганизми. Използвайте термометър за месо, за да се убедите, че вътрешната температура е достигнала необходимото ниво! Претопляйте приготвената храна добре!

Съхранявайте храната при безопасна температура!

Предотвратете развитието на бактерии, като съхранявате храната при безопасна температура. Съхранявайте малотрайните храни в хладилник, а горещите - при съответната температура!

Размразявайте безопасно!

Размразявайте храната, като използвате хладилник, микровълнова печка, фурна или като поставите запечатани опаковки в студена течаща вода! Никога не размразявайте храна върху кухненския плот! Външните слоеве ще се затоплят, преди вътрешните да се размразят, и така може да се развият бактерии.

Използвайте безопасна вода и суровини!

Използвайте чиста вода при готвене и обработка на храна! Използвайте свежи сурови продукти като месо и зеленчуци! Измивайте добре плодовете и зеленчуците, особено ако ги консумирате сурови!

Към тези правила, изготвени от Световната здравна организация, известният български шеф-готвач Никола Симеонов добавя своите практически съвети за съхраняването на храната, специално за читателите на iwoman.bg.

„През лятото храната се разваля много по-бързо и не е лошо да знаем как да я съхраняваме. Навсякъде по храната ни има бактерии, въпросът е да не им създаваме подходящи условия да се развиват. Термичната обработка, разбира се, върши идеална работа. Температура над 57 градуса убива повечето бактерии. Но не всички. А когато температурата отново падне, те продължават да се размножават. Затова не е добре да си сготвим много храна, която няма да изядем днес и да я оставим цял ден на топло в кухнята. Трябва да се охлади и да се прибере възможно най-бързо в хладилника“, съветва шеф Никола. Ето още няколко идеи за съхраняването на храните от известния кулинарен специалист:

Ако не искате храната ви да се разваля бързо:

Съхранявайте картофите, заедно с лука и чесъна, на прохладно и тъмно място!

Ако имате неузряло авокадо, съхранявайте го заедно с киви, круши или ябълки! Те изпускат ензим, който кара всички плодове и зеленчуци около тях също да узреят.

Бананите издържат най-дълго с малко стреч фолио около дръжките.

Билките остават най-свежи в малко вода с найлоново пликче отгоре.

Зелената салата, увита в алуминиево фолио, може да издържи до един месец в хладилника.

Отлежали сирена се съхраняват най-добре в хартия за печене, в отделна кутия в хладилника, на 2 до 4 градуса.

Използвайте различна посуда за сготвената и суровата храна! Например, не режете готовата мусака с ножа, с който сте рязали сурово месо!

Друга лоша идея е да изчистим риба на дъската и след това да режем домати за салата на същата дъска.

Не мийте месото! Вместо да измиете бактериите от него, ще ги разпръснете навсякъде заедно с водата.

В повечето случаи не е добре да се замразяват повторно вече размразени продукти!

Хигиената на храните е ключова тема и в европейската кампания #EUChooseSafeFood, част от която е и България. Европейският орган по безопасност на храните /ЕОБХ/ работи съвместно с Европейската комисия, националните органи по безопасност на храните и учените в цяла Европа, за да подпомага предоставянето на съвети на потребителите и да повишава осведомеността за най-добрите практики в областта на хигиената на храните. “Като национален партньор на кампанията на ЕОБХ - #EUChooseSafeFood основната ни цел е да насърчим потребителите не само да направят своя информиран избор по отношение на храните, но и да насочим вниманието им към добрите хигиенни практики за тяхното последващо съхранение и обработка”, казва д-р Койчо Коев, директор на Центъра за оценка на риска по хранителната верига към Министерството на земеделието и храните.“

Според проучване на Евробарометър, хигиената на храните продължава да е сред основните опасения на гражданите на ЕС. В същото проучване голяма част от анкетираните заявяват, че биха обмислили да променят навиците си при приготвянето на храна, като „хигиената“ е изтъкната като основна причина за това.

Според специалистите спазването на правилата за приготвяне и съхранение на храните може да намали значително риска от хранителни заболявания. Всички ние имаме своята роля в постигането на европейските цели по отношение на хигиената на храните. Чрез търсене на информация, редовно осведомяване и споделяне на знания, придобити от кампании за повишаване на осведомеността като #EUChooseSafeFood, всеки от нас може да бъде посланик на информация, да осведомява и да насърчава другите да спазват подходящи практики за хигиена на храните.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Достатъчно е да погледнете през очите на Любовта, за да видите красотата навсякъде.

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички