Mесото и всички зеленчуци пускат своите аромати и се смесват в божествено вкусно блюдо. Ястието е изключително вкусно и семпло.
Необходими продукти:
1 кг свинска плешка или джолан
7-8 не много големи картофа
7-8 парчета белена тиква
2 моркова
2 глави лук
4-5 скилидки, небелен чесън
2 парчета целина
1 червена чушка
2 стръка пресен розмарин
сол и черен пипер
сух риган
зехтин
30 г масло
1 ч.ч. качествено червено вино
1 ч.л. червен пипер
Начин на приготвяне:
Нарежете месото на няколко парчета и го поставете в тенджера под налягане. Поръсете го със сол и черен пипер и малко червен пипер, полейте със струя зехтин и налейте вода, колкото да го покрие. Варете го 45-50 минути до готовност.
Докато го чакате си подгответе зеленчуците, за да не губите излишно време.
Обелете картофите и им направете разрези като ветрило, без да ги прерязвате до дъно. Поставете ги в тавата с разрезите нагоре, разпределени безразборно. Почистете целината, морковите и чушката, нарежете ги на парчета и ги сложете в тавата. Нарежете парчетата тиква и го добавете. Лукът го обелете и разрежете на две половини. Скилидките чесън поставете небелени. Сложете два стръка розмарин. Поръсете всичко със сол, черен и червен пипер. Поръсете картофите с малко сух риган и сложете отгоре им по парченце масло.
Загрейте фурната на 200 градуса.
Извадете месото и прехвърлете парчетата в тава за печене.
Полейте месото с червеното вино. За финал направете няколко кръга със струя зехтин и пъхнете във фурната. Печете около 45-60 минути, като от време на време внимателно обръщайте парчетата месо и картофите, за да се напояват и да не изсъхват, както и за да се изпекат равномерно.
Поднесете ястието топло, с чаша червено вино.
Източник: vkusnoteka.bg