Свинското с кисело зеле е толкова типично за българската национална кухня колкото и боб чорбата и зелевите сарми.
Необходими продукти:
1 зелка кисело зеле
800 грама свинско месо
1 кафена чаша олио
1 супена лъжица червен пипер
4 листа дафинов лист
6 зърна бахар
10 зърна черен пипер
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за свинско с кисело зеле е изборът на продуктите. Най-добре е да изберете шарено свинско месо, т.е. свинско месо, което не е сухо а има малко мазнина. Най-подходящото месо за рецептата за свинско с кисело зеле е осмянката. Измивате месото и го нарязвате на парчета. Киселата зелка трябва да е голяма, за да има достатъчно зеле в ястието. Ако вашите кисели зелки са по-малки ползвайте две кисели зелки за приготвянето на кисело зеле със свинско. Нарежете киселите зелки на ситно.
В голяма тенджера изсипете нарязаното кисело зеле, нарязаното свинско месо, олиото и всички подправки и разбъркайте добре. Налейте вода докато покрие зелето и сложете тенджерата на котлона. Киселото зеле със свинско трябва да ври, докато зелето омекне добре, за което в необходимо около 2 часа на котлона. Следете водата да не изври, за да не загори ястието. Ако водата изври преди зелето да е омекнало добавете още малко вода.
След като зелето е сварено го изсипете в тава, разбъркайте и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 30 минути, докато ястието леко се запече.
Източник: supichka.com