Обичаме мента, затова решихме да споделим с вас тази интересна рецепта от приятелите ни vremezagotvene.bg.
Необходими продукти:
1 свинско бонфиле
зелен пипер
черен пипер
бял пипер
сол
30 мл зехтин
стрък мента или джоджен
за ментовия сос:
2 с. л. мед
50-100 мл мента
листа прясна мента
Начин на приготвяне:
Обезципете свинското бонфиле. Натрошете зърната пипер. Овкусете месото със сол и пиперите, като натискате с длани, за да потънат в месото. Оставете филето да поеме солта и ароматите.
Сложете голям дълбок тиган да загрява. Налейте 30 мл зехтин. Когато мазнината загрее, сложете филето. Прибавете и един стрък свежа мента или джоджен. Почти веднага обърнете няколко пъти, докато побелее и се запечата. Сложете капак и допечете от всички страни.
Сложете на котлона малък дълбок съд за ментовия сос. Сипете в него 2 с. л. мед, леко да се карамелизира. Прибавете 50-100 мл мента за цвят. Сосът трябва да заври и да се сгъсти. Нарежете на ситно листа прясна мента и ги прибавете към края, за да са свежи и ароматни.
Нарежете готовото изпечено филе на дебели шайби. Сервирайте го със сос, резен зелен лимон и стрък прясна мента.