Спомняте ли си онези хрупкавите, карамелени сусамки от детството? Има сусамки, които се правят с мед, има и рецепти за сусамки, в които захарта се карамелизира.
Необходими продукти:
1 ч.ч. сусам суров
1 ч.ч. захар
1-2 щипки сол
1 с.л. олио Хармоника
1 с.л. оцет
2-3 с.л. вода
Начин на приготвяне:
Суровият сусам се запича на микровълнова фурна, докато зрънцата леко се зачервят. Периодично се разбърква.
През това време захарта се оставя да се карамелизира в съд на котлона, без да се разбърква. По края на съда се налива водата (2-3 с.л.).
След като захарта се карамелизира добре се прибавя солта, олиото и оцета. (Внимавайте, че пръска).
Разбърква се много бързо и се прибавя сусама.
Разбърква се добре и сместа са излизва върху хартията за печене.
С помощта на остър нож или нож за пица се нарязва на желани фигурки, след като изстине. По желание можете да използвате формички за дребни сладки.
Източник: merudia.bg