Здравословна торта с шоколад, кокос и фин аромат на лимонена мащерка.
Необходими продукти:
за какаовия блат:
1 ½ ч.ч. смлени орехи
10 меки фурми
2 с.л. какао
2 с.л. кокосово масло
за кокосовия блат:
1 ½ чч кокосови стърготини
300 мл кокосово мляко
кората на един лайм/лимон
2 с.л. ситно нарязана прясна мента
за сметановия топинг:
100 мл кокосова сметана
4 с.л. мед
1 манго
сокът от един лайм
стръкчета прясна лимонена мащерка или прясна мента
Начин на приготвяне:
Изчистете фурмите от костилките и ги нарежете на дребно. Смеcете парчетата фурми със смлените орехи, какаото и кокосовото масло.
Вземете отварящ се ринг за торта с диаметър от около 20-25 см и го поставете върху поднос за сервиране. Разпределете равномерно сместа на дъното. Притиснете и оформете блат.
Разтопете кокосовото мляко на водна баня. Отделете 300 мл и подсладете с около 2-3 с.л. мед. В купа смесете кокосовите стърготини с нарязаната мента, настърганата лимонова кора и добавете подсладеното мляко. Разбъркайте, докато кокосовите стърготини поемат цялата течност.
Разпределете сместа върху какаовия блат.
На водна баня разтопете кокосовата сметана. Добавете от кокосовото мляко, за да я разредите.
Нарежете мангото на малки кубчета, добавете лимоновия сок и 2 лъжици мед. Разбъркайте. Разпределете парченцата манго върху тортата и до декорирайте с листенца прясна мента или лимонена мащерка.
Източник: sundaybakeclub.com