Предлагаме ви чудесна рецепта, в която кейлът разкрива напълно нови нотки с подкрепата на рикотата.
Необходими продукти за палачинки с кейл и рикота:
450 г пресни домати, без кората
1 необелена скилидка чесън
1 чаена лъжичка сол
1/3 чаша нарязани солени печени шамфъстъци
2 супени лъжици прясно изцеден сок от лайм
1 малка чушка серано, нарязана на ситно
1 супена лъжица тънко нарязан зелен лук
1 супена лъжица зехтин
250 г кейл, нарязан на тънки резени
1 чаена лъжичка сол
1/2 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер
8 палачинки
450 г сирене рикота, отцедено
1/3 чаша олио
Вижте още: Зимнина от тефтера на баба: Маринована бобена салата
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 200 градуса.
Поставете доматите и чесъна в чугунен съд и гответе, като ги обръщате често, докато се покрият равномерно. Извадете от съд и оставете настрана. Когато чесънът е достатъчно охладен, отстранете и изхвърлете кожата. Смесете ги на каша на ръка, ако използвате блендер, пасирайте за кратко, за да придадете на кашата малко повече текстура. Прехвърлете доматената смес в купа и разбъркайте шамфъстъка, сока от лайм, чилито и пресния лук.
Загрейте зехтина в чист тиган на среден огън. Добавете кейл, щипка сол и щипка черен пипер. Гответе, като разбърквате често, докато кейлът леко увяхне, около 4 минути. Прехвърлете в средно голяма купа и оставете настрана леко да се охлади.
Пригответе палачинки. Добавете сирене и ако е необходимо още сол и черен пипер към плънката и разбъркайте. Сложете около 2 супени лъжици пълнеж върху всяка палачинка и прегънете. Загрейте олиото в тиган на среден огън и запържете пълнените палачинки за кратко, 20 до 30 секунди на страна, докато станат хрупкави. Попийте излишното масло с хартиени кърпи и сервирайте със соса.