Този класически лек коледен пудинг освен вълшебен вкус е и с вълшебен аромат благодарение на типичните за сезона подправки. А приготвянето му е толкова лесно, че дори не ви трябва кухненска везна.
Необходими продукти за класически коледен пудинг:
1 ч.ч. стафиди
1 ч.ч. самонабухващо брашно
1 ч.ч. ситно настъргано масло (около 115 г)
1 ч.ч. кафява галета
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. сурови ядки микс ядки
1 ч.л. канела
1 пакетче ванилия
1 ч.ч. мляко
1 голямо яйце
масло, за намазване
За масления крем:
85 г масло
100 г захар
200 мл сметана
1 ч.л. ванилов екстракт
Начин на приготвяне:
За пудинга изсипете първите шест чаши в купа заедно с подправките, след което разбъркайте млякото и яйцето. След като се смесят добре, прехвърлете в намазнен съд за пудинг.
Покрийте с двоен слой намазано с масло фолио, като направите плисе в центъра, за да може пудингът да втаса. Завържете здраво фолиото с конец, след което го поставете в съд за готвене на пара или голям тиган, съдържащ достатъчно леко кипяща вода, за да достигне половината от стените на купата. Варете на пара, покрито с капак, за 2 часа и половина. Проверете нивото на водата по време на готвене, долейте, ако е необходимо. Ако сервирате веднага пудинга, разопаковайте и обърнете върху дълбока чиния.
За масления крем:
Сложете всичко в тенджера и оставете бавно да заври, като разбърквате. Оставете да шупне за 2-3 минути, като продължавате да разбърквате, докато захарта се разтвори и сосът придобие бледокарамелен цвят и леко се сгъсти. Свалете от котлона. Изсипете крема върху пудинга и украсете с целите ядки микс.