Тази рецепта за тутманик е много бърза, а резултатът ще бъде много пухкав тутманик, който ще се разтопи в устата ви.
Необходими продукти за тутманик с мая:
4 бр. (1 жълтък за намазване) яйца
200 мл прясно мляко
200 мл топла вода
42 г прясна мая
1 с.л захар +3 с.л. брашно за активиране на маята
4 с.л. кисело мляко
1 с.л оцет
100 мл олио
50 г масло
1 ч.л. сол
600 г брашно
200 г сирене
Вижте още: Трябва да го опитате: Пататник по родопска рецепта
Начин на приготвяне:
Маята се активира със захарта и брашното, разтворени в топлите прясно мляко и вода.
Разбиват се всички продукти, като се активира маята, се добавя към сместа.
Пресява се брашното и се добавя, докато се получи, гъста и лепкава смес.
В намаслена тава с диаметър 28 см се изсипва и върху тестото се поръсва с натрошеното сирене.
Покрива се с фолио и се оставя за 40-50 минути. Когато втаса тутманикът с мая, се намазва леко с разбития жълтък с прясно мляко и се поръсва със сусам.
Печете пухкавия тутманик в загрята фурна на 160°C до готовност.
Още топъл, се намазва с масло бърканият тутманик с мая.