Необходими продукти:
1 кг картофи
3 яйца
3 шепи натрошена извара
1 ч.л. сол
няколко стръка пресен или сушен джоджен
1 глава лук
Вижте още: Перфектното мезе за вино и бира
Начин на приготвяне:
Обелваме картофите, измиваме ги и ги настъргваме на ренде. В отделен съд разбъркваме яйцата, изварата, на ситно нарязания лук и джоджен (с пресен е по-вкусно, но може и сушен) и солта.
Смесваме ги с настърганите картофи и цялата смес изсипваме в тиган с нагорещена мазнина (масло или др.). Бързо разстиламе по дъното на тигана с незалепващо покритие, така че да е равномерна дебелината навсякъде.
Печем на средно слаб огън и по възможност тиганът да е захлупен. След около 15-20 минути обръщаме внимателно с помощта на капака, като обръщаме рязко и след това с приплъзгване връщаме в тигана.
Печем още 15-20 минути (вече може без капак). След като е готово яденето, поставяме отгоре една голяма чиния на обратно (с лицето към пататника) и обръщаме, така че долната страна на пататника да се пада отгоре. Поднасяме още топъл.