Тази супа се прави бързо, лесно и е много вкусна и ароматна. Допълнителните предимства са, че е засищаща и съдържа много полезни зеленчуци. Прекрасна е за консумация в студените дни.
Необходими продукти:
около 200 гр почистена, обелена тиква
1 праз
около 150 гр карфиол
1 голям картоф
1 голям морков
половин малка глава целина
щипка черен пипер
1 с.л. масло
1-2 щипки джинджифил
1 щипка настъргано индийско орехче
сол на вкус
60-100 мл течна готварска неподсладена сметана
Начин на приготвяне:
Карфиола се измива и накъсва на "розички". Всички останали зеленчуци се почистват, обелват, измиват и нарязват на едро.
На котлона се слага тенджера с около 1,800 ml вода да заври. Зеленчуците се пускат във водата, слага се сол на вкус и се оставят да врат почти до готовност.
Тогава се прибавят подправките и маслото. Супата се оставя да поври с тях, около 10-тина минути, после се застройва със сметаната и се пасира до гладка консистенция с пасатор докато е още гореща.
Поднесете с прясно изпечен хляб или хрупкави, домашно приготвени крутони.
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.bg