Топла и вкусна гъбена супа.
Необходими продукти:
1,5 литра горещ бульон (или гореща вода)
шепа сушени манатарки (около 25-30 грама)
около 200 гр пресни печурки
1 връзка пресен лук
1 морков
1 картоф
2 скилидки чесън
2 щипки суха мащерка,
сол
черен пипер
1-2 с.л. ситно нарязан пресен магданоз
за застройката:
1 с.л. (в връх) брашно
100 мл течна готварска сметана
Начин на приготвяне:
Сложете сушените манатарки в купа и ги залейте с малко топла вода, за да набъбнат.
Почистете, измийте и нарежете гъбите. Измийте, почистете и нарежете пресния лук. Обелете и настържете на едро ренде картофа и на по-ситно ренде моркова.
Загрейте в тенджера на котлона 2 с.л. зехтин за готвене (или малка бучка масло +1 с.л. зехтин). Изсипете нарязаните гъби и задушете, като разбърквате, около 5 минути.
Прибавете манатарките и водата, в която са киснали, горещия бульон (или вода), нарязания пресен лук, настърганите картоф и морков, щипка мащерка, черен пипер и сол на вкус и оставете супата да ври на тих огън около 20-тина минути.
В купичка сложете брашното и сметаната, започнете да добавяте по малко течност от супата, като непрекъснато разбърквате, така че да се получи еднородна гъста смес (кашичка). Пасирайте скилидките чесън, прибавете ги към кашата и добавете кашата в тенджерата. Разбъркайте и оставете на слаб огън още около 2-3 минути.
Отдръпнете от огъня и прибавете ситно нарязания пресен магданоз.
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.bg