Тази супа се приготвя лесно, с малко на брой и съвсем достъпни продукти. Няма застройка, но за разлика от много други супи се готви с масло, а не с растителна мазнина, а това ѝ придава чудесен вкус и аромат.
Необходими продукти:
2 големи стръка праз
5-6 средни картофа (около 800 гр)
2 моркова
2 с.л. масло
сол и черен пипер на вкус
малка щипка индийско орехче
1-2 ч.л. зеленчукова подправка за супи (от изсушени целина, пащърнак, магданоз и морков).
ситно нарязан пресен магданоз за поръсване (по желание)
Начин на приготвяне:
Празът се почиства, измива и нарязва. Картофите се обелват и нарязват на по едри парчета, като за яхния. Морковите също се почистват и нарязват на парченца.
В тенджера се стопява маслото на котлона, прибавя се нарязания праз, разбърква се добре, така че маслото и праза да се смесят и на умерен огън се задушава докато омекне (5-8 минути). Прибавя се около 1800 ml вода и когато заври се добавят картофите, морковите, сол на вкус и подправките. Оставя се да ври на слаб огън докато се сварят картофите.
С помощта на решетеста лъжица се изважда около половината количество картофи от супата (няма проблем ако попадне и някое морковче или малко праз), намачква се с ръчна преса за картофи или вилица и се връща обратно в супата. Оставя се да ври още 5 минути, след което се оттегля от огъня и пожелание се наръсва със ситно нарязан пресен магданоз.
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.bg