Зимата е сезонът на печивата и в този ред на мисли – кой не обича да се сгуши на топло с ароматна чаша чай и топъл сладкиш на дивана? Дните преди Коледа са идеалното време да експериментираме с различни глезотии, за да можем на самия празник да зарадваме любимите си хора с най-сполучливите от тях. А пуканите сладки със сигурност ще се превърнат в любимия десерт на цялото семейство. Те са леко хрупкави отвън и меки отвътре, а какаовият им вкус ги прави просто перфектни както за закуска, така и за залъгване на глада между основните хранения.
Вижте още: Френски горещ шоколад у дома (РЕЦЕПТА)
Рецепта за напукани сладки
Необходими продукти:
- 1 ч.ч. натурално какао
- 1 ч.ч. бяла/кафява захар
- 300 гр брашно
- 1 пакет бакпулвер
- 1 пакет ванилова захар
- щипка сол
- 3 яйца
- 1/2 ч.ч. олио
- 100 гр пудра захар
Начин на приготвяне:
Започва се, като първо смесват яйцата, захарта и олиото и се разбиват добре. В отделна купа се пресява брашното и към него се прибавят бакпулвера, какаото и солта. Сухите съставки се прибавят към мокрите, докато не се получи лепкаво тесто.
Купата със сместа се оставя за около 1 час в хладилник. След като това време мине, се започва с оформянето на средно големи топчета, които се овалват в пудра захар и се подреждат в тава с малко разстояние между тях.
Сладките се пекат в предварително загрята на 180 градуса с включени горен и долен реотан за 10 минути. Ако ги предпочитате по-твърди, оставете ги във фурната за 20 минути.