Децата ви ще се радват да ви помогнат за приготвянето и изяждането на този класически ябълков пай, който ще ви припомни вкуса на отминалите празници.
Необходими продукти за класически ябълков пай:
225 г брашно
140 г масло
3 големи ябълки
2 с.л. мед
щипка канела
щипка смесени подправки
1 яйце, разбито
ванилов сладолед или кисело мляко за сервиране
Вижте още: Много вкусни зимни карамелени бисквити
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 200C. За да направите сладкиша, пресейте брашното в голяма купа и добавете маслото. С пръсти разбъркайте, докато всичко се смеси добре.
Добавете около 3 супени лъжици студена вода. След това го увийте в стреч фолио и оставете да се охлади в хладилника, докато приготвите ябълките или за 30 минути, ако имате време.
Докато сладкишът се охлажда, почистете ябълките от сърцевината, след това ги нарежете на парчета с еднакъв размер, така че всички да се сготвят за едно и също време. Сложете ябълките във формата за пай, намажете с меда и добавете канелата, смесените подправки и около 2 супени лъжици вода.
Разточете тестото върху набрашнена работна повърхност, докато стане достатъчно голямо, за да покрие формата за пай. С помощта на точилката повдигнете внимателно тестото и го наредете върху ябълковата смес. Внимателно отрежете излишното тесто (това може да се разточи отново и да се изреже във форми, за да украсите кората на пая, ако желаете) и натиснете краищата на тестото върху съда, за да създадете печат.
Направете малък разрез в тестото, за да може въздухът да излиза по време на готвене, след което го намажете с разбито яйце.
Печете пая във фурната за 20-30 минути, докато сладкишът стане златист и пясъчен на вид, а ябълковият пълнеж шупне. Сервирайте още топъл със сладолед или натурално кисело мляко.