Това просто, но елегантно ястие е идеално за бърза делнична вечеря или за впечатляване на гости с минимални усилия. Ето я и рецептата .за сьомга с мед и чесън.
Необходими продукти за сьомгата:
4 филета от сьомга (около 170 грама всяко)
6 супени лъжици масло
4 супени лъжици мед
4 скилидки чесън, смлени
сол и черен пипер, на вкус
пресен магданоз, нарязан (за гарнитура)
Вижте още: Сьомга с шамфъстък
Начин на приготвяне:
Подсушете филетата сьомга с хартиени кърпи и овкусете двете страни със сол и черен пипер.
В тиган разтопете маслото на среден огън. Оставете да продължи да се готви, докато придобие светло златистокафяв цвят и развие орехов аромат, като разбърквате от време на време. Внимавайте маслото да не загори.
След като маслото покафенее, добавете смлян чесън в тигана. Гответе около 1 минута при непрекъснато бъркане, докато чесънът се ухае. Изсипете меда в тигана със запърженото масло и чесъна. Разбъркайте добре, за да се комбинират.
Поставете подправените филета от сьомга в тигана с кожата надолу. Сложете с лъжица малко от запеченото масло, мед и чеснов сос върху горната част на всяко филе.
Гответе сьомгата 4-5 минути, в зависимост от дебелината на филетата. Поливайте сьомгата със соса от тигана от време на време, докато се готви.
След като сьомгата се сготви, извадете я от тигана и я прехвърлете в чиния за сервиране. Изсипете с лъжица останалия сос от тигана върху филетата от сьомга. Гарнирайте с наситнен пресен магданоз.
Сервирайте сьомгата с масло и чесън веднага с любимите си гарнитури, като ориз, киноа или печени зеленчуци. Насладете се на това вкусно и ароматно ястие за по-малко от 15 минути!