Пролетта е сезонът на пресния спанак, който е нискокалоричен и е пълен с желязо. Днес ви предлагаме да си направите едни вкусни и лесни спаначени топчета, които са идеални за лека вечеря или парти с приятелите.
Необходими продукти:
220 грама пресен спанак
3 яйца
1/2 чаша (60 грама) твърдо сирене тип чедър/пармезан или кашкавал
75 грама галета
1/4 чаша пресни подправки по избор (кориандър, магданоз, копър)
1/2 чаена лъжичка сол
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса. Измийте спанака и го сложете в тенджерка. Посолете и залейте с вряща вода. Оставете настрана за 3 минути.
Изплакнете спанака със студена вода. Прецедете добре.
Нарежете го на ситно и прибавете яйцата, сиренето, билките и галетата. По желание може да добавите още сол и черен пипер.
Оформете малки топчета с ръце или с помощта на лъжица. Ако сместа е прекалено лепкава, оваляйте топчетата в още галета.
Поставете топчетата върху хартия за печене. Печете на 180 градуса в продължение на 15-20 минути.
Сервирайте с дипове като песто, хумус или млечен сос.