Спаначена супа


Спаначена супа

Пролетта е сезонът на пресния спанак, затова ви предлагаме да си направите супичка с него.

Необходими продукти:

около 300 гр почистен и измит спанак

1 връзка пресен лук

2-3 стръка пресен чесън

1 морков

1 с.л. доматено пюре

1 к.ч. (от 60 мл) ориз

черен пипер и сол на вкус

стрък пресен джоджен или 2 щипки сух

3-4 с.л. зехтин или олио

няколко стръка магданоз

за застройката:

1 яйчен жълтък

1 равна с.л. брашно

2 к.ч. кисело мляко

Начин на приготвяне:

Почистете, измийте и нарежете пресния лук и чесън. Нарежете почистения и измит спанак. Настържете на ситно ренде моркова.

Загрейте зехтина (олиото) в тенджера на котлона и сотирайте зеления лук и чесън за минута. Прибавете спанака и задушете, като разбърквате, докато омекне, но все още е ярко зелен на цвят. Залейте с 1,5 литра гореща вода, добавете сол на вкус и оставете да ври 10 минути.

Прибавете настъргания морков, доматеното пюре, почистения и измит ориз, джоджена (ако е пресен - ситно нарязан, ако е сух - стрит) и черния пипер. Оставете да ври до готовност на ориза (т.е. още около 10-тина минути).

Отдръпнете от огъня. Смесете в купичка жълтъка, брашното и киселото мляко, докато се образува гъста кашичка (внимавайте брашното да не стане на бучки). При непрекъснато разбъркване, започнете да добавяте по малко от супата. Когато добавите около 2 черпака, започнете постепенно и при непрекъснато разбъркване да изсипвате съдържанието на купичката в тенджерата при супата. Когато приключите със застройването, добавете ситно нарязания магданоз и върнете супата на котлона за 1-2 минути. После оттеглете от огъня.

Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Ако винаги се опитваш да бъдеш нормален, никога няма да разбереш колко невероятен можеш да си.

Мая Анджелоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама