Пролетта е сезонът на пресния спанак, затова ви предлагаме да си направите супичка с него.
Необходими продукти:
около 300 гр почистен и измит спанак
1 връзка пресен лук
2-3 стръка пресен чесън
1 морков
1 с.л. доматено пюре
1 к.ч. (от 60 мл) ориз
черен пипер и сол на вкус
стрък пресен джоджен или 2 щипки сух
3-4 с.л. зехтин или олио
няколко стръка магданоз
за застройката:
1 яйчен жълтък
1 равна с.л. брашно
2 к.ч. кисело мляко
Начин на приготвяне:
Почистете, измийте и нарежете пресния лук и чесън. Нарежете почистения и измит спанак. Настържете на ситно ренде моркова.
Загрейте зехтина (олиото) в тенджера на котлона и сотирайте зеления лук и чесън за минута. Прибавете спанака и задушете, като разбърквате, докато омекне, но все още е ярко зелен на цвят. Залейте с 1,5 литра гореща вода, добавете сол на вкус и оставете да ври 10 минути.
Прибавете настъргания морков, доматеното пюре, почистения и измит ориз, джоджена (ако е пресен - ситно нарязан, ако е сух - стрит) и черния пипер. Оставете да ври до готовност на ориза (т.е. още около 10-тина минути).
Отдръпнете от огъня. Смесете в купичка жълтъка, брашното и киселото мляко, докато се образува гъста кашичка (внимавайте брашното да не стане на бучки). При непрекъснато разбъркване, започнете да добавяте по малко от супата. Когато добавите около 2 черпака, започнете постепенно и при непрекъснато разбъркване да изсипвате съдържанието на купичката в тенджерата при супата. Когато приключите със застройването, добавете ситно нарязания магданоз и върнете супата на котлона за 1-2 минути. После оттеглете от огъня.
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.bg