Вкусно и лесно.
Необходими продукти за около 5-6 порции:
1 пакет спагети (500 гр)
100-120 гр панчета (или бекон)
1 малка глава лук
3 скилидки чесън
4-5 средни домата
3 с.л. доматено пюре
2 стръка пресен босилек
2 малки патладжана
зехтин за готвене
сол и черен пипер на вкус
за поръсване: прясно настърган пармезан
Начин на приготвяне:
Измийте патладжаните, отстранете дръжките и ги нарежете на кубчета. Сложете ги в голяма цедка (гевгир), посолете ги и ги оставете за около 30 минути да се изцеди горчивия сок, след което ги изплакнете със студена вода и отцедете много добре.
Нарежете лука на ситно, накълцайте чесъна и нарежете панчетата (бекона) на малки кубчета.
Настържете доматите на ренде, като накрая на стъргането отстраните люспите.
Загрейте на котлона 3 с.л. зехтин за готвене и сотирайте ситно нарязания лук, докато омекне, после добавете панчетата (бекона). Когато бекона започне да става със златист цвят прибавете нарязания чесън и гответе съвсем кратко, докато пусне аромата си (5-10 секунди). Веднага след това добавете настърганите домати, доматеното пюре, поръсете със сол и черен пипер на вкус и оставете на тих огън да къкри, докато соса започне да се сгъстява. Добавете нарязаните листа босилек и гответе още известно време, докато получите гъст и ароматен доматен сос.
Загрейте в тиган 3-4 с.л.зехтин за готвене и сотирайте кубчетата патладжан, докато омекнат и станат леко златисти. Извадете ги върху домакинска хартия да се отцедят от излишната мазнина.
Сварете спагетите в подсолена вода, според указанията на опаковката. Отцедете ги от водата. Смесете ги с патладжана и доматения сок, разбъркайте и ги върнете на котлона за 2-3 минути, като разбърквате. След което, оттеглете от котлона.
Разпределете в порционни чинии , поръсете с пясно настърган пармезан и сервирайте веднага.
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.bg