Утре, 24 декември, е Бъдни вечер и задължително на трапезата трябва да присъства содена питка.
Необходими продукти:
3 ч. ч. брашно
1 ч. л. сода за хляб
1 ч. л. сол
1 с. л. оцет
5 с. л. олио
1 ч. ч. хладка вода
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното и направете кладенче. Сложете содата за хляб в оцета, след което го изсипете при брашно. Прибавете солта, олиото и на тънка струйка водата.
Омесете тесто и го оставете да почине за 15-20 минути.
Оформете питка и я сложете в намазнена тава.
По желание може да отделите малко от тестото и да направите украса или да надупчете питката с вилица.
Сложете да се пече в загрята на 180 градуса фурна за около 35-40 минути.
Когато я извадите, я напръскайте с вода и я завийте с кърпа.