Едва ли има домакиня, която да не иска да приготви кюфтета като тези в ресторантите. За съжаление не всяка може да се похвали с подобен резултат.
Но оказва се, че постигането му не е толкова трудно. Дори и домакините без много опит в кухнята могат да приготвят кюфтета като в ресторант, ако знаят какво точно да добавят към каймата.
Достатъчно е да използват 1 от следните 5 съставки:
1. Предварително накиснат бял хляб
За целта някои домакини го накисват във вода, а други в мляко. Без значение кой вариант ще изберете, оставете хляба за пет минути в течността. Ако той е сух, ще трябва да го накиснете за 20 минути. Достатъчно количество за 1 кг кайма е 150 грама хляб.
2. Грис от мека пшеница
Той е идеален заместител на хляба. Но след като го добавите към каймата, необходимо е да изчакате 15 минути. През това време той ще набъбне.
Защо каймата НЕ трябва да се меси с ръце - дори опитните домакини допускат тази грешка
3. Галета
Галетата се добавят по същия начин в каймата - тя се оставя за 15 минути. При необходимост може да добавите и малко мляко, ако каймата ви се струва прекалено плътна
4. Пресни зеленчуци, настъргани на ренде
Може да използвате моркови, тиквички или тиква. Но е задължително преди да ги сложите в каймата, да премахнете излишния сок от тях.
5. Пържен лук
Запомнете само, че той не трябва да е прегорял и преди да го сложите в каймата, трябва да премахнете излишното олио от него.