Може да срещнете десетки рецепти за милинки, но тази рецепта за сливенски милинки отнема най-малко време и резултатът винаги е гарантирано-отличен.
Необходими продукти:
600 грама брашно + още 2 с.л. за заливката
200 мл вода топличка
20 грама прясна мая
1 с.л. захар
1/2 пакетче масло
1 ч.л. сол
2 с.л. олио + още 1 щипка за заливката
2 яйца
пудра захар за поръсване, по желание
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в топличката вода.
Брашното се пресява в купа, прави се кладенче и в него се изсипва сместа с маята, захарта, солта и яйцата. От всички продукти се омесва меко тесто, което се разделя на малки топчета.
Топчетата се намазват с олио и се нареждат в намаслена тава. По желание между топчетата може да се натроши сирене. Оставете малко разстояние между топчетата, те ще втасват.
Оставете милинките да втасат около 1 час в топло помещение.
Фурната се загрява до 190 градуса. През това време маслото се разтопява, в него се прибавя сол и 2 с.л. брашно.
С тази заливка се намазват милинките с помощта на четка.
Пекат се докато отгоре милинките се зачервят. Сливенските милинки се поръсват с пудра захар. Аз асоциирам милинките като солен хляб и пудрата захар върху тях не ми допада, но опитайте – може да ви хареса!
Източник: merudia.bg