Ако обичате карамел, предлагаме ви да си направите домашен солен карамел. Тази рецепта е супер.
Необходими продукти за соления карамел:
1 чаша гранулирана захар
1/2 чаша течна сметана
1/2 чаша масло
1 чаена лъжичка морска сол (коригирайте на вкус)
Вижте още: Грис халва по стара гръцка рецепта
Начин на приготвяне:
Започнете със загряване на захарта в тенджера с дебело дъно на среден огън. Разбърквайте от време на време с дървена лъжица, докато захарта се разтопи и придобие кехлибарен цвят.
При непрекъснато бъркане сипете сметаната към карамелизираната захар. Ще шупне, така че бъдете внимателни.
След това добавете маслото и продължете да бъркате, докато се разтопи и сместа стане гладка и лъскава.
Махнете тенджерата от огъня и сипете морската сол. Регулирайте количеството според вкусовите си предпочитания. Оставете карамела да изстине, преди да го прехвърлите в стъклен буркан или херметичен съд.
Можете да използвате соления маслен карамел като гарнитура за сладолед, да го поливате върху десерти или да го използвате като дип за плодове.