Предлагаме ви една много вкусна торта, която уникално добре съчетава шоколад с кафе.
Необходими продукти за тортата с шоколад и кафе:
за блатовете:
1 ¾ чаши брашно
1 ¼ чаши гранулирана захар
1 ½ чаена лъжичка бакпулвер
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
½ чаша какао на прах
½ чаена лъжичка сол
½ чаша прясно мляко
½ чаша растително масло
2 супени лъжици екстракт от ванилия
2 яйца
1 чаша сварено кафе, горещо
за крема:
340 г масло
½ чаша какао на прах
2 чаши пудра захар
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
⅓ чаена лъжичка сол
⅓ чаша сварено студено кафе
80 г черен шоколад, разтопен и охладен
Вижте още: Класическа рецепта за торта Медовик
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 180 градуса. Пригответе две кръгли тави (горе-долу 8-см в диаметър), като ги покриете с хартия за печене.
В голяма купа добавете брашното, пресейте какаото на прах, прибавете бакпулвера, содата за хляб, солта, гранулираната захар и разбъркайте с бъркалка. Добавете яйцата, прясното мляко, олиото и екстракта от ванилия. Разбъркайте, докато се смесят. Сипете горещото кафе и разбъркайте, докато тестото стане гладко и няма бучки.
Разделете сместа в двете тави. Печете в предварително загрята фурна за 25-30 минути или докато клечка за зъби излезе чиста.
Оставете блатовете да се охладят напълно, преди да ги намажете с глазура, така че глазурата да не се разтопи.
Направете шоколадовата глазура за кафе: В средно голяма купа добавете пудрата захар и маслото със стайна температура, пресейте какаото на прах, добавете екстракта от ванилия, солта и разбийте с електрически ръчен миксер за 1-2 минути. След това прибавете студеното кафе и разтопения и охладен черен шоколад. Разбъркайте на висока степен, докато глазурата стане гладка.
Вижте още: Ще ви стане любима: Мързелива торта Наполеон
Сглобяване
Намажете първия блат със студено сварено кафе и го оставете да престои 1-2 минути. Покрийте с ½ от крема и разпределете на равномерен слой.
Отгоре покрийте с втория блат и го намажете с още кафе и го оставете да престои още минута-две. Намажете тортата с останалия маслен крем. С шпатула можете да направите вълни или пък предварително да отделите малко крем и да оформите розички. Най-добре оставете няколко часа в хладилник, преди да сервирате.