Сладко изкушение: Сочна торта с шоколад и кафе


Сладко изкушение: Сочна торта с шоколад и кафе
Снимка: iStock

Предлагаме ви една много вкусна торта, която уникално добре съчетава шоколад с кафе.

Необходими продукти за тортата с шоколад и кафе:

за блатовете:

1 ¾ чаши брашно

1 ¼ чаши гранулирана захар

1 ½ чаена лъжичка бакпулвер

1 чаена лъжичка сода бикарбонат

½ чаша какао на прах

½ чаена лъжичка сол

½ чаша прясно мляко

½ чаша растително масло

2 супени лъжици екстракт от ванилия

2 яйца

1 чаша сварено кафе, горещо

за крема:

340 г масло

½ чаша какао на прах

2 чаши пудра захар

1 чаена лъжичка екстракт от ванилия

⅓ чаена лъжичка сол

⅓ чаша сварено студено кафе

80 г черен шоколад, разтопен и охладен

Вижте още: Класическа рецепта за торта Медовик

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 180 градуса. Пригответе две кръгли тави (горе-долу 8-см в диаметър), като ги покриете с хартия за печене.

В голяма купа добавете брашното, пресейте какаото на прах, прибавете бакпулвера, содата за хляб, солта, гранулираната захар и разбъркайте с бъркалка. Добавете яйцата, прясното мляко, олиото и екстракта от ванилия. Разбъркайте, докато се смесят. Сипете горещото кафе и разбъркайте, докато тестото стане гладко и няма бучки.

Разделете сместа в двете тави. Печете в предварително загрята фурна за 25-30 минути или докато клечка за зъби излезе чиста.

Оставете блатовете да се охладят напълно, преди да ги намажете с глазура, така че глазурата да не се разтопи.

Направете шоколадовата глазура за кафе: В средно голяма купа добавете пудрата захар и маслото със стайна температура, пресейте какаото на прах, добавете екстракта от ванилия, солта и разбийте с електрически ръчен миксер за 1-2 минути. След това прибавете студеното кафе и разтопения и охладен черен шоколад. Разбъркайте на висока степен, докато глазурата  стане гладка.

Вижте още: Ще ви стане любима: Мързелива торта Наполеон

Сглобяване

Намажете първия блат със студено сварено кафе и го оставете да престои 1-2 минути. Покрийте с ½ от крема и разпределете на равномерен слой.

Отгоре покрийте с втория блат и го намажете с още кафе и го оставете да престои още минута-две. Намажете тортата с останалия маслен крем. С шпатула можете да направите вълни или пък предварително да отделите малко крем и да оформите розички. Най-добре оставете няколко часа в хладилник, преди да сервирате.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Облечени от глава до пети в любов. И това е единствената марка, която никога не излиза от мода.

"Сексът и градът"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама