Предлагаме ви здравословен сладкиш с ябълки и ароматни стафиди. Със сигурност си струва да опитате тази рецепта за десерт.
Необходими продукти за ябълковия кекс:
3 големи ябълки (за предпочитане по-меки сортове)
сок от половин лимон
100 мл вода
80 г стафиди
80 г смлени орехи
1 щипка сол
3 яйца
100 мл растително масло
220 г овесени ядки
1 пакетче бакпулвер (10 г)
Вижте още: Класика: Рецепта за сладкиша Жадната монахиня
Начин на приготвяне:
Започнете, като измиете добре ябълките. Ако е необходимо, обелете ги, след което ги нарежете на тънки парчета. Полейте ги със сока от половин лимон, за да не покафенеят и разбъркайте добре.
Накиснете стафидите в портокалов сок или ром за допълнително усилване на вкуса, ако желаете. Добавете водата и разбъркайте. След това поръсете с нарязаните орехи за тази неустоима хрупкавост.
В отделна купа разбийте яйцата. Изсипете ги в ябълковата смес заедно с растителното масло. Разбъркайте добре, докато всичко се смеси равномерно.
Сега е време да добавите сухите съставки. Прибавете овесените ядки, последвани от бакпулвера. Разбъркайте внимателно.
Подгответе си формата за кекс, като я намажете с масло. Изсипете тестото постепенно, като се уверите, че е равномерно разпределено. Поставете сладкиша в предварително загрята фурна на 180 градуса по Целзий за 40-45 минути, докато стане златисто кафяв и клечката за зъби излезе чиста.
След като се изпече, оставете сладкишът да се охлади леко, преди да го поръсите с пудра захар. Нарежете го, сервирайте и вижте как изчезва за секунди!