Сладкишът е вкусен, а се приготвя лесно и бързо.
Необходими продукти:
300 гр печена тиква, пюрирана с пасатор (грамажът е чисто тегло без корите)
150 гр брашно
100 гр бисквити амарети
60 мл растителна мазнина (зехтин или олио)
1 ампула ванилова есенция
160 гр захар
3 големи яйца
1 ч.л. бакпулвер
90 гр черен шоколад
за топинга:
1-2 с.л. мед
7-8 биксвити амарети
2 с.л. кафява захар
1 ч.л. канела
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 180 градуса. Намажете дъното и стените на правоъгълна или квадратна тавичка с рестителна мазнина и застеленте дъното с хартия за печене.
В купа чукнете яйцата, прибавете захарта и леко разбийте с телена бъркалка. Прибавете растителната мазнина, пюрираната тиква и ваниловата есенция и отново разбъркайте, докато се смесят.
Пресейте брашното, прибавете към него бакпулвера. Смелете на трохи с кухненския чопър (резачка) бисквитите амарети (или ги счукайте на трохи в хаванче). Нарежете шоколада на малки парченца.
Прибавете към яйчената смес брашното с бакпулвера и разбъркайте, докато брашното се поеме. После прибавете натрошените на ситни трохи амарети и нарязания шоколад. Отново разбъркайте, докато се разпределят равномерно. Трябва да се получи нормално гъсто кейково тесто.
Изсипете тестото в намаслената и застлана с хартия за печене тавичка и печете в предварително загрята до 180 градуса фурна около 40-45 минути или докато дървено шишче забодено в тестото излезе чисто, без полепнали трохи.
Натрошете амаретите за топинга, смесете ги с кафявата захар и канелата. След като извадите готовия, изпечен сладкиш от фурната, докато е още горещ го намажете отгоре с меда и го наръсете със сместа за топинга.
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.bg