Много ароматен и различен сладкиш.
Необходими продукти за блата:
3 белтъка
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. смлени орехи
2 с.л. брашно
настъргана кора от 1 мандарина
2 с.л. галета
продукти за крема:
3 жълтъка
1/3 ч.ч. захар
сокът от 2 мандарини
кората от 1 мандарина
2 с.л. брашно
50 г бял шоколад
70 г масло
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 170 градуса.
Разбийте белтъците на сняг и постепенно добавете захарта. Смелете орехите и ги разбъркайте с кората от мандарина и брашното. Внимателно ги добавете в белтъчната смес, като бъркате с шпатула. Покрийте тава с хартия за печене и поръсете с галета. Изсипете сместа и заравнете. Печете в загрята фурна около 25 минути, докато добие златист загар. Охладете.
През това време пригответе крема.
Сложете жълтъците и захарта в купа и ги разбийте на водна баня на крем. Стиснете сока от мандарините в купичка, добавете кората и брашното, разбъркайте. Изсипете сместа при жълтъците и разбъркайте, докато леко се сгъсти крема. Отстранете от котлона и добавете белия шоколад. Бъркайте докато се стопи и за финал сложете маслото. Разбъркайте добре и охладете напълно в хладилник.
Сглобете сладкиша, като намажете блата с крема. Охладете добре за час, два и нарежете.
Източник: vkusnoteka.bg