Сладка наслада: Пай с череши


Сладка наслада: Пай с череши
Снимка: iStock

В сезона на черешите ви предлагаме рецептата за много вкусен пай, с която ще впечатлите близките си.

Необходими продукти за пая с череши:

за тестото:

250 г бяло брашно

1 щипка сол

300 мл студена вода

125 г масло

за пълнежа

700 г разполовени пресни череши без костилки

2/3 чаша (135 г) гранулирана захар

1/4 чаша (28 г) царевично нишесте

1 супена лъжица (15 мл) лимонов сок

1 чаена лъжичка чист екстракт от ванилия

1/4 чаена лъжичка бадемов екстракт

Вижте още: Домашен ягодов пай за ценители

Начин на приготвяне:

В купичка разтваряме солта във водата. В голяма купа смесете брашното и мазнината. Бъркайте, докато стане грахообразно тесто. Налейте подсолената вода и измесете еластично тесто. Направете го на топка, увийте го в домакинско фолио и го сложете в хладилника, за да стегне.

В голяма купа разбъркайте заедно черешите, захарта, царевичното нишесте, лимоновия сок, ванилията и бадемовия екстракт, докато се смесят напълно. Покрийте пълнежа и поставете в хладилника, докато разточвате тестото за пай или до 24 часа.

Преди правене на пая го извадете, оставете го леко да се отпусне и го разделете на две части, като едната трябва да е по-голяма от другата. От по-голямата топка върху набрашнена повърхност разточете кора с диаметър 28 см и дебелина 3 мм. Разстелете я във форма за пай с диаметър 22 см, като отрежете тестото, което излиза извън формата.

Използвайте решетъчна лъжица, за да разпределите черешите в кората. Запазете сока за следващата стъпка. Охладете пая, докато намалите сока в следващата стъпка.

Поставете няколкото супени лъжици остатъчен сок в малка тенджера на слаб огън. Гответе и разбърквайте за 3-4 минути или докато сокът леко намалее и се сгъсти. Охладете за 5 минути, след това изсипете върху черешите в пълнежа. Редукцията ще се втвърди и сгъсти в резултат на смесването със студените череши. Това е нормално и то ще се разтопи отново във фурната.

Разточете втората кора с диаметър 30 см и дебелина 3 мм. С остър нож я нарежете на ленти, широки 1 см. Направете от тях върху черешите рехава решетка, като я захващате с долната кора с прищипване.

Печете в предварително загрята на 190 градуса фурна за около 40 минути, докато се образува златиста коричка.

Вижте още: Класически френски ябълков пай

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Не се бойче, че ще ви стъпчат - стъпканата трева се превръща в пътека.

Блага Димитрова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама