Ако обичате тирамису, то тази рецепта е за вас. Представяме ви мъфини, които много приличат по вкус на класическия италиански десерт.
Необходими продукти за мъфините-тирамису:
За мъфините:
1 и 1/4 чаши универсално брашно
1/2 чаена лъжичка бакпулвер
1/4 чаена лъжичка сода бикарбонат
1/4 чаена лъжичка сол
3/4 чаша гранулирана захар
1/2 чаша масло, омекотено
2 големи яйца
1 чаена лъжичка ванилов екстракт
1/2 чаша сметана
1/4 чаша еспресо или силно сварено кафе, охладено
За накисване:
1/2 чаша еспресо или силно сварено кафе
2 супени лъжици кафе ликьор по желание
За глазурата с маскарпоне:
1 чаша сирене маскарпоне
1/2 чаша пудра захар
1 чаена лъжичка ванилов екстракт
1 чаша тежка сметана за разбиване
За украса:
какао на прах
Вижте още: БЕЗ захар: Супер здравословни мъфини с ябълка и канела
Начин на приготвяне:
Приготвяне на мъфините:
Загрейте фурната до 175C. Застелете форма за мъфини с подложки. Разбийте заедно брашното, бакпулвера, содата и солта. Разбийте заедно захарта и маслото, докато станат светли и пухкави. Добавете яйцата едно по едно, след това ванилията. Смесете заквасената сметана и еспресото. Постепенно добавете сухите съставки, като разбърквате, докато се комбинират.
Печене:
Напълнете формите за мъфини 3/4 с тесто. Печете 18-20 минути или докато клечка за зъби излезе чиста. Охладете напълно.
Накисване в кафето:
Комбинирайте еспресо и кафе ликьор. Надупчете горната част на всяко кексче няколко пъти с вилица и намажете с кафе.
Приготвяне на глазурата:
Маскарпонето, пудрата захар и ванилията се разбиват до гладкост. В друга купа разбийте сметаната на твърд крем. Сложете разбитата сметана в сместа с маскарпоне.
Украсете и сервирайте:
Обилно намажете с глазура всяко кекче. Поръсете с какао на прах.
Вижте още: Няма по-вкусни шоколадови мъфини от тези