Скумрия и домати е повече от добра комбинация. С леко киселия си вкус доматите освежават и допълват вкуса на рибата и за разлика от печената в сол скумрия, приготвената по тази рецепта риба остава много по-сочна.
Необходими продукти:
2 скумрии
1 кг домати/една голяма консерва домати
3 глави лук
5 дафинови листа
6 зърна бахар
1/2 чаена лъжица черен пипер
1/2 кафена чаша олио
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за скумрия с домати на фурна е почистването на рибата. Ако рибата е замразена, я оставете да се размрази. Ако е изчистена, я измийте добре, ако не е направете разрез на корема и отстранете вътрешностите и измийте.
Измивате доматите, почиствате ги и ги настъргвате. Лукът почиствате и нарязвате на ситно. В тавата, в която ще печете скумрията, смесвате доматите, лука и олиото, добавяте ½ чаена лъжица сол и подправките и разбърквате добре. Осолявате рибата и я слагате върху соса.
Покривате тавата с алуминиево фолио и печете в загрята на 200 градуса фурна за 30 минути. След 30 минути махате фолиото и запичате рибата за още 15 минути.
Източник: supichka.com