След "Вкусът на България" любимият кулинар на България Иван Звездев отново събира над 100 рецепти, с които ще ни покаже родната кухня в нова светлина – тази на сезонното хранене.
На пазара вече може да откриете "Вкусът на България в четири сезона" – ароматна смес от традиционни ястия, забравени класики и нови гозби, извоювали своето място на родната трапеза. А общото помежду им е, че в тях се оглеждат вековните традиции на нашия народ в областта на храненето и всеки може да си ги приготви без особени усилия.
Рецепта от книгата
Сиренява лютика с патладжан
Вид на ястието: Предястие
Време за приготвяне: 15 минути
Брой порции: 4
Необходими продукти за лютиката:
200 г овче (краве) сирене
1 печен патладжан
3 – 4 печени домата
3 – 4 печени чушки
1 – 2 люти печени чушки (по желание)
1 глава кромид лук
1 връзка магданоз
сол на вкус
струйка олио
Вижте още: Тази рецепта за пълнени чушки е хит в мрежата
Начин на приготвяне:
Характерното за лютиката е, че всички продукти се стриват в голяма дървена купа, която се нарича "пар". Така вкусът на това предястие е специфичен и много различен. Може да се ползва и кухненски робот, но тогава се получава пюре. Зеленчуците може да се мачкат и с лъжица в метална купа, за да се получи автентичният вкус.
Патладжанът, чушките и доматите се пекат на плоча или на скара и след като изстинат, се обелват. След това се нарязват на дребно кромид лук и магданоз, слагат се в дървената купа (пар), поръсват се с няколко щипки сол и се стриват добре с дървена лъжица. (Във Врачанския край наричат "тлъчник" това, с което се стриват лютиките.) Постепенно се слагат нарязаните на едро патладжан, чушка и домат и стриването продължава. Накрая се слагат сирене, олио и отново всичко се смачква.
Лютиката се поднася винаги с топла питка.