Невероятен вкус, сочен, ароматен и много оригинален. Изключително лесен.
Необходими продукти:
фини точени кори за баница
1 кг стафидено грозде (без семки)
50 г масло
100 г кафява захар
Продукти за плънката:
3 яйца
50 г кафява захар
1/2 ампула ванилена есенция
1/2 ч.л. канела
щипка сол
100 г накълцани, печени орехи
125 г масло
пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса.
Отделете зрънцата грозде. Измийте ги и ги отцедете в гевгир. Оставете ги цели. Стопете в тенджера 50 г масло и добавете гроздето. Оставете го да къкри няколко минути на котлона, за да омекне леко, след което добавете захарта и разбъркайте, докато се стопи. Отново го сложете да се отцеди в гевгира.
В купа разбийте яйцата, заедно със захарта. Добавете ванилията, солта, канелата и накълцаните на по-едро, печени орехи. Изсипете вътре зрънцата грозде и разбъркайте плънката.
Стопете маслото и леко го охладете.
Разтворете корите на плота.
Намажете горната кора с масло. На късата й страна разпределете равномерно количество от плънката (грозде и яйчена смес).
Захлупете леко двата странични края, така че да не изтече и навийте на руло два листа. Прехвърлете в тава.
По същия начин навийте и останалите рула, общо 7 на брой.
Често разбърквайте плънката, за да бъде равномерно разпределена. Намажете с останалото масло и печете на 180 градуса 1 час, докато добие карамелен цвят.
Охладете и поръсете с пудра захар през цедка. По желание поднесете с топка сладолед или ванилов сос.
Източник: vkusnoteka.bg