Щоленът е немски традиционен коледен сладкиш, който от няколко години е любим и на много българи. Днес ще ви представим една по-интересна рецепта за него.
Необходими продукти:
125 гр масло
250 гр крема сирене (извара)
100 гр захар (за обичащите по-сладко сложете поне 150 гр)
1 яйце
450 гр брашно, приблизително
1 бакпулвер
1 ч. л. бадемова есенция
100 гр филирани бадеми
150 гр сушени плодове по избор, стафиди, сушени смокини и червени боровинки
2-3 с. л. ром, коняк
масло за намазване
пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Сушените плодове се накисват в алкохола за около 1-2 часа.
Мекото масло се разбива добре с крема сиренето и захарта. Добавят се яйцето и есенцията, отново се разбива.
Отгоре се пресява брашното, размесено с бакпулвера и се разбърква, докато се получи тесто.
Не слагайте всичкото брашно наведнъж, започнете с половината и постепенно добавяйте по малко брашно, докато се получи меко, нелепнещо тесто.
Накрая се добавят изцедените плодове и филираните бадеми. Размесва се добре. Може да се наложи да се добави още брашно заради влажните плодове.
Оформя се в продълговата, леко плоска форма. Единият край по дължина леко се завива нагоре, за да се получи характерната форма на щолен.
Пече се на 180-190 градуса до златист цвят отгоре. Може да се пробва с клечка, тя трябва да е суха.
Изважда се, за да изстине на решетка. Още топъл се намазва добре с масло и се наръсва обилно с пудра захар.
След като изстине добре, се увива в стреч фолио и се съхранява на студено до Коледа. Ако няма кой да го нападне по-рано : )
Източник: hihonas.blogspot.com