Много хора обичат да гарнират храната си с кетчуп. Но съдържанието на този, продаван в магазините, често е под въпрос, затова днес ще ви покажем как да си го направите в домашни условия.
Необходими продукти за кетчупа:
9 добре узрели домата
¼ чаша кафява захар или мед
¼ чаша дестилиран оцет
1/2 ч. л. лук на прах
1/4 ч. л. чесън на прах
1/4 ч. л. черен пипер
сол (регулирайте на вкус)
Вижте още: Нещо, което трябва да опитате: Сос от печен чесън
Начин на приготвяне:
Първо бланширайте доматите в достатъчно вода. Покрийте и варете 3 минути или докато кожата на доматите започне да се отделя. Охладете доматите напълно и ги прехвърлете в блендера. Пасирайте доматите, без да добавяте вода. С помощта на фин филтър изцедете доматеното пюре, като отделите семената и кожата на доматите.
След това в тенджера добавете доматеното пюре, добавете захарта, оцета и всички подправки. Смесете добре. Гответе на ниска температура за 30-40 минути или до желаната консистенция. Разбърквайки от време на време.
Оставете го да изстине напълно и след това е готово за съхранение (в херметически затворен контейнер в хладилника до 3 месеца).