Тази запеканка със зеле и кайма съчетава прости съставки в толкова вкусно ястие, че ще се чудите защо не сте го направили по-рано. Идеална за семейни вечери, тази рецепта е лесна за приготвяне, едновременно питателна и засищаща.
Необходими продукти за запеканката със зеле и кайма:
1/2 глава зеле, накълцано или настъргано
1 морков, настърган
2 големи яйца
1/2 ч.л сол
1 ч.л куркума
1/2 ч.ч черен пипер
500 г кайма (от предпочитаното от вас месо, най-добре смес)
100 г галета
150 г кашкавал
Вижте още: Зеле с яйца на тиган: Бюджетна и бърза вечеря
Начин на приготвяне:
Започнете с предварително загряване на фурната до 220°C.
В голяма купа смесете ситно нарязаното или настъргано зеле и моркова. Добавете яйцата, солта, куркумата и черния пипер. Разбъркайте добре, за да сте сигурни, че всички зеленчуци са добре покрити с подправката.
Включете каймата и галетата в зелевата смес, разбъркайте, докато всичко се разпредели равномерно.
Застелете тава с хартия за печене и я намажете леко с масло. Разпределете сместа от зеле и месо равномерно върху подготвения лист за печене.
Поставете тавата в предварително загрятата фурна и печете 30 минути.
Извадете тавата за печене от фурната след 30 минути и равномерно поръсете настърган кашкавал отгоре. Върнете във фурната и печете още 15 минути, или докато кашкавалът стане златист.
Сервирайте топло и се насладете на силните вкусове и успокояващата топлина на това прекрасно ястие.
Вижте още: Кьосе или Балкан: Какви са разликите между двата сорта зеле