Рецептата за шакшука спада към модерната популярна кухня. И има защо. Рецептата е лесна, с продукти, които всеки има под ръка, особено през лятото, когато зеленчуците са в изобилие. Тази арабска рецепта за яйца в доматен сос е много подходяща, както за списъка с “рецепти за бързи вечери”, така и за този с “рецепти за студентската кухня”.
Необходими продукти:
1 кг домати
1 глава лук
2 броя чушки - 1 червена и 1 зелена
4 скилидки чесън
1 чаена лъжица червен пипер
1/2 чаена лъжица кимион
1/2 чаена лъжица черен пипер
50 мл олио
150 грама сирене
1/2 връзка магданоз
6 броя яйца
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за шакшука - яйца в доматен сос е подготовката на продуктите. Доматите нарежете на кубчета, лука на полумесци, двете чушки също на кубчета, а чесъна на филийки.
В дълбок тиган сгорещете олио, след което изсипете в него лука и нарязаните чушки/пиперки. Запържете до омекване, след което добавете и нарязаните домати, чесъна, 1 чаена лъжица сол и подправките. Варете, докато сосът се посгъсти.
Идва моментът, в който трябва да намалите котлона на по-ниска степен. Към сгъстения сос добавяте и натрошеното сирене и отново разбърквате. С помощта на лъжица оформяте 6 гнезда в доматения сос, в които чуквате по едно яйце, слагате капак на тигана и варите на слаб огън около 5-8 минути, в зависимост от това, колко рохки искате да са яйца.
След като ястието е готово, поръсвате със ситно нарязан магданоз.
Източник: supichka.com