Този кремообразен, богат веган хумус се прави само с пет съставки и е готов за 10 минути. Сервирайте с хрупкави сезонни зеленчуци или топли питки хляб.
Необходими продукти за домашен хумус:
1 консерва нахут, отцеден
60 мл студена вода, плюс 30 мл за по-рохкава консистенция
1 малка скилидка чесън обелена и смачкана
1 лимон, изцеден сок и след това ½ кора
3 с.л. тахан
1 с.л. зехтин
Вижте още: Вегетарианско изкушение: Ризото с печени домати, моцарела и босилек
Начин на приготвяне:
Изплакнете обилно нахута в гевгир под студена течаща вода. Изсипете в голямата купа на кухненски робот заедно с 60 мл вода и пасирайте до почти гладкост. Добавете чесъна, лимона, тахана и разбийте отново. Ако консистенцията е твърде гъста, постепенно налейте още до 30 мл вода. Разбийте отново за около 5 минути или докато хумусът стане гладък и копринен.
Подправете с щипка морска сол и прехвърлете в купа, залейте го отгоре със зехтин.