Салата с тиквички и домати


Салата с тиквички и домати

Сега е сезонът на тиквичките, затова ви предлагаме една много вкусна лятна салата с тях.

Необходими продукти:

2 малки крехки тиквички

2 големи домата

1 малка глава червен лук

1-2 скилидки чесън

шепа маслини

шепа рукола

4 с.л. зехтин за готвене или олио (за сотиране на тиквичките)

1 с.л. зехтин

2 ч.л. балсамов оцет

сол на вкус

Начин на приготвяне:

Обелете и нарежете червения лук на тънки шайби. Сложете го в купа. Обелете и наарежете на ситно скилидките чесън, прибавете ги при лука.

Измийте тиквичките добре и отстранете дръжките им. Разполовете ги по дължина и така както са с корите ги нарежете на полумесеци (с дебелина около 5-6 мм.).

В дълбок тиган загрейте зехтина за готвене (или олиото) и сотирайте тиквичките за около 5-6 минути, докато станат отвън златисти, но все още са леко хрупкави. Извадете върху домакинска хартия, за да се попие излишната мазнина и още докато са горещи, ги изсипете в купата с чесъна и лука и объркайте внимателно. Горещите тиквички помагат лука и чесъна да пуснат аромата си и да ги овкусят.

Когато тиквичките изстинат, ги сложете в салатно плато, прибавете нарязаните на резенчета домати, шепа измита рукола и маслините.

Подправете с малко зехтин (не забравяйте, че и сотираните тиквички имат мазнина, така че не прекалявайте), сол на вкус и малко балсамов оцет. Разбъркайте внимателно и сервирайте.

Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Облечени от глава до пети в любов. И това е единствената марка, която никога не излиза от мода.

"Сексът и градът"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама