Много вкусна лятна салата.
Необходими продукти:
2 малки крехки тиквички
2 големи домата
1 малка глава червен лук
1-2 скилидки чесън
шепа маслини
шепа рукола
4 с.л. зехтин за готвене или олио (за сотиране на тиквичките)
1 с.л. зехтин
2 ч.л. балсамов оцет
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Обелете и нарежете червения лук на тънки шайби. Сложете го в купа. Обелете и нарежете на ситно скилидките чесън, прибавете ги при лука.
Измийте тиквичките добре и отстранете дръжките им. Разполовете ги по дължина и така, както са с корите, ги нарежете на полумесеци (с дебелина около 5-6 мм.).
В дълбок тиган загрейте зехтина за готвене (или олиото) и сотирайте тиквичките за около 5-6 минути, докато станат отвън златисти, но все още са леко хрупкави. Извадете върху домакинска хартия, за да се попие излишната мазнина и още докато са горещи, ги изсипете в купата с чесъна и лука и объркайте внимателно. Горещите тиквички помагат лука и чесъна да пуснат аромата си и да ги овкусят.
Когато тиквичките изстинат, ги сложете в салатно плато, прибавете нарязаните на резенчета домати, шепа измита рукола и маслините.
Подправете с малко зехтин (не забравяйте, че и сотираните тиквички имат мазнина, така че не прекалявайте), сол на вкус и малко балсамов оцет. Разбъркайте внимателно и сервирайте.
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.com