Горчивият вкус на радичиото се дължи на веществото инулин. Той има благотворен ефект върху храносмилането.
Радичиото е ниско калорично - в 100 г има 23 ккал. Листата съдържат много минерални, сред които фосфор, магнезий, калий, витамини, сред които и витамин К.
В тази салата вкусът е балансиран със сладките и кисели ябълки, с ядките и сушените плодове. Ако отбягвате този листен зеленчук заради горчивата нотка във вкуса, в тази салата не се усеща. Представям ви трите варианта.
Необходими продукти:
радичио 1 голяма или 2 по-малки глави
1/2 зелена салата
1/2 връзка магданоз
100-150 г орехи
3 ябълки - сладка, кисела и сладко-кисела
шепа сушени боровинки
шепа сушени череши или вишни
сок от лимон
олио от гроздови семена
прясно смлян черен пипер
редуцирано балсамико или малинов оцет
Начин на приготвяне:
Накъсайте листата на радичиото и салатата в купа. Настържете ябълките на пръчици. Нарежете магданоза на ситно.
4. Объркайте в купа листата, магданоза, ябълките. Добавете орехите и сушените плодове.
Разбийте в бурканче лимонов сок, оцет, олио и черен пипер. Поръсете салатата.
Източник: vkusnosbety.blogspot.bg