Тази рецепта, може би няма да се хареса на всеки. Много хора не възприемат плодовете в "солената" кухня или не обичат смесване на сладко и солено. Аз обаче, обичам! Много харесвам комбинацията на сирена с плодове и смело прибавям към редица салати плодове.
Необходими продукти:
1 пъпеш
200 гр. ориз
150 гр. прошуто
200 гр. проволоне (може да го заместите с кашкавал или моцарела)
1 стрък мента
зехтин
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Изсипете ориза във вряща, подсолена вода и го варете до готовност (внимавайте да не го преварите, защото ще стане кашкав). Отцедете го в гевгир, изплакнете го със студена вода, отцедете отново много добре и оставете да изстине.
Измийте пъпеша. Подсушете го. Срежете го напречно на две. С помоща на лъжица, отстранете семките. С помоща на лъжичка за издълбаване на пъпеш и диня, оформете топчета от пулпата на пъпеша. Ако нямате такава лъжичка, може да си помогнете с чаена лъжичка или внимателно да нарежете сърцевината на пъпеша на кубчета, като внимавате да запазите кората цяла, защото тя ще служи за "купичка", в която ще сервирате салатата. Топчетата (парченцата) пъпеш сложете в чиния, а издълбаните половинки пъпеш обърнете с отвора надолу и оставете върху домакинска хартия, докато ви потрябват.
Нарежете сиренето проволоне ( аз заместих с моцарела, а може да използвате и кашкавал) на кубчета. и го поставете в дълбока купа. Прибавете добре отцедения и изстинал ориз. Нарежете прошутото на ивички с ширина 1-2 см.. Нарежете на ситно листата от стръкчето мента и добавете и тях при останалите продукти. Подправете със зехтин, сол и черен пипер на вкус. Прибавете и топчетата пъпеш. Разбъркайте внимателно така, че съставките да се смесят равномерно. Покрийте купата с фолио за свежо съхранение и приберете в хладилник за около 30 минути, докато салатата добре се охлади.
С помощта на лъжица напълнете двете "купички" от издълбани половинки пъпеш с приготвената и охладена оризова смес. Декорирайте отгоре с цели листенца мента и сервирайте.
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.com