Свежо и леко предложение за горещините.
Необхдими продукти за около 4 порции:
1 малка зелена салата
около 150 гр пресен грах
около 200-300 гр зелен фасул
1 морков
2 твърдо сварени яйца
2 стръка пресен лук
половин глава червен лук
1 с.л. ситно нарязан пресен копър
Дресинг:
5 с.л. зехтин
3 с.л. балсамов оцет
1 ч.л. горчица
1 счукана скилидка чесън
2 равни с.л. мед (течен, а не захаросан)
щипка прясно смлян черен пипер
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Грамажът на граха е само за зрънцата, т.е. пресният грах трябва да е изронен от шушулките. Сварете граха в подсолена вода. Когато е готов, го извадете, изплакнете със студена вода и го оставете да се отцеди добре.
Почистете зеления фасул, пуснете го в тенджера с вряща подсолена вода и го варете около 5-8 минути. Зеленият боб не трябва да се свари напълно, а да остане леко хрупкав. След като е готов, го извадете от водата и го оставете да се отцеди добре.
Поставете в салатно плато или купа сварения и отцеден грах и бланширания и отцеден зелен фасул. Прибавете измитата и накъсана на парчета зелена салата. Добавете нарязания зелен лук и нарязания на тънки слайсове половинка червен лук. Обелете и измийте моркова. Нарежете го с помощта на белачката за картофи на тънки лентички и ги сложете при останалите продукти. Накрая добавете копъра и разбъркайте внимателно.
Смесете продуктите за дресинга в малко бурканче, затворете го с капачка и го разклатете енергично като шейкър, докато всичко се смеси много добре.
Подправете салатата с дресинга, отгоре поставете нарязаните на кръгчета твърдо сварени яйца и сервирайте веднага.
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.bg