Салатата с кус кус и джоджен е представител точно на този вид салати, които на вид приличат повече на засищащо ястие, отколкото на мезето към ракийката. Видът обаче лъже. Лимоновият сок и ментовият вкус на пресния джоджен правят салатата изключително свежа, подходяща както за лек обяд, така и за предястие.
Необходими продукти:
1 чаена чаша кус кус
1 брой краставица
10 броя чери домати
10 броя маслини
150 грама сирене
20 листа джоджен
3 супени лъжици лимонов сок
3 супени лъжици зехтин
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за салата с кус кус и джоджен е подготовката на кус куса. За приготвянето на салатата на снимката е използван кус кус за накисване. Той се приготвя по-бързо и по-лесно, следвайки инструкциите на опаковката. Нищо не пречи обаче да ползвате и обикновен кус кус, като отново го приготвяте така, както е посочено на опаковката. След като кус куса набъбне го овкусявате с ½ чаена лъжица сол.
Нарязвате чери доматчетата на четвъртинки, ако са по-едри, или на половинки, ако са по-дребни. Маслините нарязвате на колелца, а сиренето на дребни кубчета.
Изсипвате всичко в купа, като добавяте лимоновия сок, 2-3 супени лъжици зехтин и дребно нарязания джоджен/мента. Дали ще ползвате джоджен, или мента е въпрос на избор, а и на наличност. Пресният джоджен е почти толкова свеж, колкото и ментата, затова в тази салата двете свежи подправки са напълно взаимнозаменяеми. Разбърквате добре.
Източник: supichka.com