Една интересна салата в италиански стил.
Необходими продукти:
коло 250 гр кус-кус
около 150 гр сирене
около 10-тина черни маслини без костилки
1 дълга краставица
няколко стръка копър
1 скилидка чесън
дресинг:
3-4 с.л. (с връх) цедено кисело мляко,
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Кус-кусът се сварява според указанията на опаковката. Слага се в гевгир, полива се със студена вода, отцежда се много добре и се поставя в салатна купа.
Краставицата се нарязва на малки кубчета, посолява се, слага се в гевгир или голяма цедка и се оставя за около 20-30 минути да се отцеди от водата (така няма да разводнява после салатата). После се прибавя към кус-куса.
Сиренето се натрошава, копъра се нарязва на ситно, маслините се нарязват на парченца и се прибавят към салатата. Всичко се разбърква внимателно.
В купичка се слагат цеденото кисело мляко, пасираната скилидка чесън, сол и черен пипер на вкус. Ако нямате цедено кисело мляко, то може да се замени с комбинация от 2 с.л. обикновено кисело мляко + 2 с.л. заквасена сметана. Продуктите се разбъркват до еднородна консистенция, след което дресинга се добавя към салатата и всичко се разбърква много добре.
Салатата се слага в хладилник, покрита с прозрачно фолио. Сервира се много добре охладена.
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.bg