Днешната рецепта е изключително здравословна и невероятно вкусна. В нея се използва един малко пренебрегван зеленчук - патладжана. Патладжаните съдържат витамини - А и С и минерали - калций, магнезий, калий, фосфор, натрий. Полезни са за храносмилателната и сърдечно-съдовата система.
Необходими продукти:
3 патладжана със средна големина
2 скилидки чесън
около 150-200 гр сирене фета
1 лимон
половин малка връзка магданоз
4-5 с.л. зехтин Extra Virgin
сол
Начин на приготвяне:
Патладжаните се измиват, дръжките им се отстраняват и така както са с корите се нарязват по дължина на ленти с дебелина 3-4 мм. Лентите се посоляват и се оставят в гевгир (цедка) под наклон да се отцеди горчивия сок за около 30 минути. След това, патладжана се изплаква със студена вода и се подсушава внимателно с домакинска хартия.
Лентите патладжан се гриловат на грил-тиган или скара без да се използва мазнина.
Грилования патладжан се слага в купа. В малка купичка се смесва зехтина, лимоновия сок и накълцаните на много ситно (или пресовани) скилидки чесън. Сместа се разбива с вилица, докато зехтина и лимоновия сок се смесят добре. Патладжана се залива със сместа и внимателно се разбърква. Оставя се да престои така около 5 минути, след което се аранжира в салатно плато или купа, поръсва се с натрошеното сирене и ситно нарязания магданоз и се сервира.
Ако сметнете, че лимоновия сок ще ви е много, редуцирайте количеството така, че да отговаря на вашия вкус, същото се отнася и за останалите подправки. Можете да намалите количеството, но в никакъв случай не изключвайте съвсем чесъна или магданоза, защото те са съществен елемент за хармоничния вкус на тази салата.
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.com