Артишокът не е много популярен зеленчук в България, но е изключително полезен. Той е богат на баластни вещества, калий, калций, фосфор, магнезий, желязо, натрий, витамин А, В1, В2, С освен това съдържа белтъчини, мазнини, въглехидрати и ниацин. Артишокът също така е подходящ за всички, които спазват диета, тъй като в 100 гр. се съдържат само 40 ккал.
Днес ви предлагаме една вкусна и здравословна рецепта с този непознат зеленчук.
Необходими продукти:
250 гр маринован артишок (1 консерва)
2-3 скилидки чесън
2 стръка прясна мащерка
1 стрък пресен розмарин
4 с. л .зехтин с люти чушки Чипотле
200 гр червен боб (1 консерва)
2 домата, нарязани на кубчета
сол на вкус
черен пипер на вкус
лимонов сок на вкус
Начин на приготвяне:
Артишокът се отцежда от маринатата и се нарязва на хапки. Смесва се с червения боб и доматите в купа.
Розмаринът и мащерката се измиват и листата се нарязват на ситно.
Скилидките чесън се нарязват на много ситно и заедно с розмарина и мащерката се добавят към зеленчуците.
Салатата се подправя на вкус със сол, черен пипер, лимонов сок и зехтина.
Източник: hihonas.blogspot.com