Необходими продукти:
около 500 гр салатен зелен фасул
1 глава червен лук (средна големина или 1/2 голяма)
2-3 скилидки чесън
2 домата
4-5 стръка копър
3-4 стръка магданоз
за дресинга:
сол на вкус
щипка черен пипер (опция)
2-3 с.л. зехтин
винен оцет
Начин на приготвяне:
За да направите тази салата, ще ви трябва от салатния зелен фасул. Той е с кръгли, тънки шушулки. Много е крехък и времето за топлинна обработка при него е кратко.
Почистете и измийте зеления фасул.
Сложете на котлона вода, заедно с 1 ч.л. сол, да заври. Пуснете зеления фасул във врящата вода. Дръжте на среден огън около 5-6 минути (или малко повече - зависи от самия зеленчук). Фасула не трябва да се свари напълно, а да остане леко хрупкав. След като е готов го извадете от водата и го оставете да се отцеди добре.
Сложете зеления фасул в дълбока салатна чиния. Прибавете нарязанияя на ситно червен лук, накълцания на съвсем дребно (или пресован) чесън и нарязаните на ситно магданоз и копър
Овкусете салатата със сол на вкус, зехтин и винен оцет. Оцета, като количество, си го добавете според предпочитанията - зависи колко киселичка харесвате салатката. Ако желаете може да добавите към дресинга и щипка черен пипер.
Разбъркайте добре. Нарежете доматите на резенчета, добавете ги към салатата и сервирайте.
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.com