Картофеният чипс е вкусен, но доста мазен и вреден, тъй като е пържен. Ние ще ви покажем как да си приготвите по-здравословна алтернатива.
Необходими продукти за печения картофен чипс:
2 средни картофа
2 ч.л. зехтин
хималайска сол, на вкус
Вижте още: Много вкусно: Домашен тротила чипс
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 200 градуса. Поставете в тава хартия за печене.
С помощта на остър нож, приставка за кухненски робот или белачка нарежете картофите на тънки филийки. Изсушете картофите с помощта на кухненска хартия, за да отстраните излишната влага.
Сложете картофите в купа и ги оваляйте в зехтина и солта (не прекалявайте с нея).
Поставете картофите на един слой върху тавата и ги разпределете така, че да не се допират. Поставете във фурната на централната решетка и печете 10 минути. Внимателно извадете от фурната, обърнете всеки чипс и печете още 7-9 минути, следете ги към края, за да не се препекат. Отстранете всички, които изглеждат готови или са на път да изгорят напълно. След като се изпекат, извадете от фурната и оставете да се охладят за 2-5 минути.