Ароматни и невероятно вкусни рибни кюфтенца от пъстърва - един по-различен и вкусен начин да поднесете тази любима риба.
Необходими продукти за 8 броя кюфтенца:
2 бр риби пъстърва
черен пипер
сол
зехтин
5-6 картофа
1 връзка пресен лук
1 морков
1 връзка пресен магданоз
100 г брашно за овалване
3 бр. трицветни чушки (червена, зелена, жълта)
1 малка глава лук
черен пипер
сол
зехтин
продукти за соса:
2 с.л. бяло вино
1 с.л. лимонов сок
3 с.л. вода
1/2 глава лук, нарязан на ситно
2 с.л. готварска сметана
50 г масло
черен пипер
сол
свежа рукола за поднасяне
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 200 градуса.
Обелете и сварете картофите в тенджера с вода и малко сол. Намачкайте ги с вилица.
Измийте и сложете рибите в тава. Полейте ги със струя зехтин, поръсете ги с черен пипер и сол и ги изпечете за 20 минути. Не гасете фурната.
Задушете в тиган с малко зехтин и вода ситно нарязан пресен лук и един морков, до омекване.
Почистете рибата от костите и я накъсайте на малки парченца, като внимавате да отстраните малките костици.
Смесете в купа задушените лук и морков, намачканите картофи, накъсаните рибни парченца и нарязан на ситно магданоз. Поръсете с черен пипер и сол. Разбъркайте добре. Сместа е хомогенна и не се нуждае от яйце, за да я спои. Оформете с ръце кюфтета с дебелина 2 пръста и ги оваляйте от двете страни в брашно.
Загрейте тиган с малко зехтин и изпържете кюфтетата от двете страни за 3-4 минути. Прехвърлете ги в тава и ги печете 15 минути.
Докато се пекат пригответе гарнитурата. Нарежете лука и чушките на жулиени и ги задушете в тиган в малко зехтин.
Пригответе соса като сложите в един съд ситно нарязания лук, виното, лимоновия сок и 3.с.л. вода да кипнат. Когато течността започне да се редуцира отстранете от котлона и добавете готварската сметана и маслото. Разбъркайте и минете през цедка.
Поднесете рибните кюфтенца, поляти със соса и свежа рукола, в компанията на задушените чушки.
Източник: vkusnoteka.bg